Wino Hiszpania

Wino białe lub czerwone? Jak dobierać wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do potraw zawędrowała też do Polski. Coraz to częściej na naszych stołach gości ten fenomenalny trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, w jaki sposób dobierać wino do dań nie jest zanadto rozbudowana. Podpowiadamy które wino pasuje do jakich potraw.

Winnica Kraków

Które wino pasuje do makaronów?
Makarony najprawidłowiej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być niemniej jednak lekkie. Jeżeli makaron serwowany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najlepiej wino czerwone. W końcu takie danie wolno zestawić też z winem różowym.

wino bag in box

Z którym winem serwować ryby?
Stara norma mówi, iż do ryb najodpowiedniej pasuje wino białe. Warto jednak nie zapominać, iż nie jest to bezwzględna zasada. Jeżeli podajemy gościom zupę rybną, jesteśmy w stanie podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest jednak jeden: musi to być wino lekkie.

Z jakim winem najodpowiedniej komponuje się mięso?
W tym wypadku wiele zależy od typu mięsa. Do drobiu serwować można zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeżeli decydujemy się na to drugie, to może to być wino lekkie. W przypadku kurczaka z rożna w grę wchodzi tylko wino czerwone. Cielęcina ma prawo być podawana lub z młodym winem czerwonym, bądź musującym winem różowym. Jeśli na stole pojawi się mięso smażone, zaopatrzyć wypada się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.